Gummigranulat EPDM och NR/SBR (däckgranulat)

EPDM, eller eten-propen-dien-monomer är modernt högkvalitativt gummi som är avsett för krävande tekniska tillämpningar. Tätningar av EPDM används i fönster, fasader och dörrar; de används också i fordon. EPDM ruttnar inte och är permanent resistent mot UV-strålning (solljus). EPDM är luktfritt och har inte den karakteristiska lukten av gummi. I motsats till däckgummi avger EPDM-gummi inte sot även efter många års användning.

Ytbeläggningar av EPDM-granulat har en särskilt lång livslängd och lämpar sig därför perfekt för balkonger och terrasser. EPDM är kemiskt neutralt och därför kan plattorna direkt läggas på takisolering av folie. Dessutom är plattor av EPDM-granulat resistenta mot klorerat vatten, så att de kan läggas runt poolen som halkskydd före och efter badet.

Mer information om EPDM-gummi kan hittas i Wikipedia.

Däckgranulat

Ett bildäck består av många olika typer av gummi. En annan typ av gummi tillämpas för slitytan, en annan för sidoväggarna eller de inre skikten. För däcktillverkning använder man främst NR- och SBR-gummi. En del nedslitna däck lämnas till återvinning och bearbetas till gummigranulat. Det är just sådant granulat som WARCO använder för tillverkning av stötdämpande plattor för lekplatser.

Plattor gjorda av däckgranulat har en livslängd på 10-15 år. De är endast delvis resistenta mot UV-strålning och börjar smula sig efter en tid. Dessa plattor har en karakteristisk gummilukt som är typisk för bildäck. Gummilukten försvinner dock snabbt och stör inte om plattorna lagts utomhus.

Tillbaka till föregående sida »